Sebab belum berjaya

Nama diberi Noraini Salleh. Berkahwin, anak sorang, dan coming soon insyaAllah doakan supaya saya cepat ada baby lagi. Sekarang masih belajar ambik Master in Sains (Neurology). Buat research. Saya mula dgn Shaklee utk diri sendiri. Beli supplement utk menyusu dan register jadi ahli bulan march 2015. Kemudian senyap. Sampai lah kisah mak saya sakit lepas balik umrah bulan jan 2016. Dan saya belikan untuk mak saya supplement. Masa tu bulan jan-feb 2016. Bila membeli akan dapat bonus, so dari situ sy berminat. Sebab nak belikan supplement utk parent pun kena ada duit kan. 

Tu mula-mula big why saya. Nak ada duit untuk belikan suppliment untuk mak ayah. Then bila lama-lama duduk dgn orang2 hebat, big why saya pun makin bertambah , bertambah dan bertambah 

Dalam bisnes ada macam cabaran dan dugaan. Sebab, ikut pada dunia pun, TRAFFIC LIGHT BUKAN SELALU HIJAU. Ada kereta audi sekalipun, waktu merah lampu trafik light, kita tetap kena berhenti.

Baru ingat nak plan dan buat strategi marketing betul2 tp dah nak kena tinggal pulak. Masa tu dah pikir macam2, dengan Adam yg masih kecik lg. Baru je rank up, dapat pulak berita suami kena posting kt Yaman. Tapi redah je lah. 

Saya pernah tak berjaya:
1. Sebab big why saya belum cukup kuat dan sy belum feel dgn big why sy. Sbb tu sy lambat . Betul apa yg Master nini cakap, kalau tak feel dgn big why, memang nak bergerak tu macam kereta takde minyak. Tersemput-semput dan tak laju macam orang lain. So kena make sure big why betul2 dan feel it


2. Saya tak bantu dan polish anak saya betul2. Saya nasihatkan pada semua, mulai sekarang walaupun anda baru di rank distributor sekalipun, bina empayar dari sekarang. Bantu orang lain. Jangan buat business sorang-sorang, ajak orang lain buat business, dan berjaya bersama2.

Dan apa yang penting, kekal dan setia dgn mak Shaklee anda selagi mana dia mampu nak bimbing kita dan tak abaikan kita. Mak dah pengsan pun, datanglah mengadap nenek, oyang anda nun di atas. Mereka mesti akan guide.

Kita asyik nampak teams lain berjaya, then kita nak ikut team itu
Tapi bila kita pergi team tu, Kalau attitude kita masih sama, maka sama ajelah. Memang takkan berjaya jugak.

So struggle ubah diri sendiri dulu. InsyaAllah kita mampu berjaya dan bantu geng team kita juga utk berjaya. Nak buat team kita berjaya, diri sendiri kena bangkit juga utk sama2 bantu

Kejayaan dan kegagalan itu terletak pada diri sendiri. 
Bukan orang lain. Jangan jadi macam bangau, selalu salah kan orang lain.


"Bangau oh bangau"


Ingt x lagu ni?

Comments

Popular posts from this blog

7 petua cepat bukaan pintu rahim

AUTISM PART 3: Tips kontrol deria bunyi anak autism yang sensitif sangat.