RENGAT SELEPAS BERSALIN

RENGAT SELEPAS BERSALIN. SAKIT BERGULING-GULING
______________________________________________________


Bulan Mac 2015, saya bersedia untuk bersalin dah. Baby pun dah besar. Duk sepak dalam perut tu, sampai senget senget dah ummi. (rindu pulak kenangan itu). Hihi

Saya bersalin di hospital Kangar.  Disambut oleh Dr Maryam Sakeenah. Doktor tu kawan kepada kak Nur Najmah Salleh .
Hanya Doktor Maryam yang tahu apa terjadi pada saya waktu saya dalam labor room.

Tekanan darah saya sekejap rendah sekejap normal. Tapi kelihatan misi-misi macam monitor mesin tu secara tenang. Padahal saya tahu, mereka agak kelam kabut. Sebab darah saya tak stabil. Bersalin iman, paling terkesan pada saya. Cerita selepas bersalin (waktu di labor room) masih jelas lagi saya ingat. Rahim saya lambat kecut. Doktor begitu cemas. Sampai menitik peluh doktor.

sangat cemas! sangat! Ada seorang misi, datang pada saya. "Bertenang ya puan. Fikir positif. Darah puan hilang agak banyak.
Saya rasa saya tahu itu. Sebab melihat pada doktor pun saya dah boleh agak.
----------
Doktor ambik sejenis alat. Macam tangan besi. Korek darah beku yang tertinggal. Rupenya darah kita cepat sangat membeku.
Bila rahim lambat kecut, darah akan terus mengalir, dan ia amat bahaya. Boleh membawa kepada tumpah darah yang membawa kepada kematian. Masa tu terfikir juga kalau mati. Sebab masih ada tanggungjawab belum selesai. Allah. Lama sangat proses kali ni untuk selesai semuanya.
------
Selepas discaj wad , saya balik rumah. Perut saya sakit. Saya minum vivix hari pertama saya di wad. Tiba tiba, keluar seketul darah 'macam hati ayam sebesar tapak tangan'. Baru saya tau, itulah darah rengat. Punca kita sakit perut sampai guling guling.



Alhamdulillah saya hanya sakit perut sekejap dan setiap kali sakit perut tu, saya tau , darah rengat itu nak keluar. Banyak ketul juga la sepanjang berpantang tu.

Saya sayang VIVIX. Sebab walaupun teruk sangat saya di labor room, tapi saya cergas selepas keluar dari labor room tu.
Doktor dan Misi juga heran.

ini cerita benar
k najmah pun pernah borak dgn doktor tu pasal saya. =)

Comments

Popular posts from this blog

7 petua cepat bukaan pintu rahim

AUTISM PART 3: Tips kontrol deria bunyi anak autism yang sensitif sangat.