Rahsia cermin ajaib

Nama penuh noor kartini mohd dahalan
Bekerja sebagai jururawat masyarakat di hosp balik pulau
Umur 34
Dua org anak 9 dan 6 tahun
Kenai shaklee dari semasa menyusu azim 6 bulan lebih kurang. Maknanya hampir 6 tahun saya bercinta dengan shaklee.

Tajuk hari ni berkaitan RCA (Rahsia Cermin Ajaib)



Sebab utama kenapa kita guna cermin ni adalah:
- Cermin ini memperlihatkan perbuatan dan perangai kita
- Positif atau negatif diri kita
- Setiap gerak geri semuanya lah

Maka, ia sepertinya:
✅ Telus
✅ Tak menipu
✅ Refleksi diri

Macam cakap kat diri sendiri.





CARA:
Tengok cermin dan sebut kata-kata yang positf setiap kali kita tengok cermin. Macam kita berdoa. Tapi kali ni , kita doa depan cermin.

Cermin apa? Tak kisah la cermin apa pun..janji cermin lagi bagus kalau cermin besar. Minda kita akan serap apa yangg kita sebut tu dan bertanggungjawab atas segalanya...minda separa sedar.

Dulu sy malu nak cakap depan cermin ๐Ÿ™ˆ
Macam pelik. Semua orang akan bermula rasa pelik ni. Ape ke hey nyer mak aku ni suruh aku cakap dgn cermin.



STEP:

✅ bercakap dalam keadaan mental dan fizikal yang stabil
✅ senaraikan self talk tu. List baik-baik malam sebelum tidur.
- CTH: Harini aku mesti senyummm je...tak nak buat muka arang.

✅ bercakap sehingga telinga sendiri boleh dengar...lagi kuat lagi bagus
✅ pastikan yang positif2 saja



Mula kita rasa pelik..anak-anak, suami isteri atau family mesti rasa pelik sebab kita nampak pelik
Takpa...teruskan...kena bina aura kita sendiri. Nanti lepas 3 -5 kali kita dah biasa


PANTANG LARANG:
❌jangan buat time serabut atau mood swing2 kelaut
❌jangan skip2..konsisten 90 hari mesti buat
๐Ÿ˜Šmin 1 kali sehari
❌jangan cakap dalam hati...luahkan bagi suara keluar
๐Ÿ˜cakap dengan yakin dan semangat sahaja....kalau rasa terpaksa tak yah p cakap buang masa saja

Comments

Popular posts from this blog

7 petua cepat bukaan pintu rahim

AUTISM PART 3: Tips kontrol deria bunyi anak autism yang sensitif sangat.