Manis bahaya

Diabetic nie ader 2 jenis

Type 1
Type 2

Dia bukan cam kanser ader level2 yer

Type 1 nie organ pancreas tak berfungsi memang tak boleh nak hasilkan insulin....

Type 2 nie pancreas hasilkan insulin tapi sel dalam badan tak bertindak balas atau tak cukup

Kebiasaannya ramai diabetis memang Type 2

Mainly orang malaysia ramai yang kena diabetis adalah disebabkan dari kegemukan. Sebab aper gemuk??? Sebab suka makan manis
Starbucks
Secret recipe

Makanan manis nie memang penyumbang terbesar pada kegemukan..Dah la makan banyak
Air nak manis
Exercise taknak
Tdo ja kerja
Kerja malas


Selain dari makanan manis
Makanan berkolestrol
Makanan yang ada glisemik index tinggi pon penyumbang pada diabetis

Makanan berkolestrol nie jadi salah satu penyumbang sebab lemak yang menyeliputi organ dalam badan nie akan buat organ kita tak function dengan betul

Jadinya pancreas yang sepatutnya boleh bekerja dah berat tak mampu nak bekerja

Sebab diabetis nie dia akan attack salur darah besar dan salur darah kecik...

Cth salur darah besar nie yang buat kita kena

Serangan jantung
Stroke


Salur darah kecik nie

Kita akan mengalami kegagalan buah pingang
Mata buta
Saraf takder rangsangan

Pada lelaki MATI PUCUK!!!!

Memang akan susut badan mendadak tau.
Darah terlampau pekat dan slow jalan buat pesakit diabetis cepat penat.


Saya sekarang nie umur 33 tahun dh.

Disahkan diabetis

Disahkan diabetis Tahun 2012. 2 tahun saya buat tak tahu pasal diabetis. Saya start penat...Penat macam nak mati..lembik. Tdo jer yang dapat redakan keadaan mase tue... Saya kerja kat Shah Alam bangun pagi kol 6 drive dari Port Dickson...balik kadang kol 11 malam atau 1 pagi. Ulang alik setiap hari Sambung eh...drive ulang alik tue tak nampak matahari drive malam. Mula rasa rabun. Badan cepat penat. Sampai satu masa saya dan suami dah berkahwin hampir 3 tahun kot mase tue masih tak dapat anak Bacaan gula saya mase lepas makan malam hampir 20 3 benda nie kena amik. Victoza kena cucuk perut... setiap hari. Harga tak silap 1200. Sampai saya berjumpa vivix. Masa tu berat saya 97 kot. 3 bulan konsisten ubat hospital dan vivix no skip. Darah turun jd 4.7. Test result consider as non diabetic Macamana boleh jumpa vivix? Saya tak pernah dengar pon shaklee nie. Suami paksa amik. Suami saya berkobar2 nak join shaklee. nak free membership...beli vivix trus. Dari situ saya start consume vivix Terima kasih kat suami 😂😂😂

Comments

Popular posts from this blog

7 petua cepat bukaan pintu rahim

AUTISM PART 3: Tips kontrol deria bunyi anak autism yang sensitif sangat.