Posts

Showing posts from 2017

Koya penulis novel amatur: episod 7

EPISOD 7:

Di satu petang, Naufal meronda menaiki motosikal di sekitar taman perumahan tempat dia membesar. Taman ini, taman lama. Sudah hampir 15 tahun dia menetap disitu bersama keluarganya. Kebanyakan penduduk, ramai yang belum berpindah semenjak mula sampai dan membangun keluarga mereka. Naufal tinggal disini dari umurnya 8 tahun. Sekarang, dia belajar di UPM, dan apabila cuti semester, biasanya dia banyak mengahbiskan masanya di program program university. Menawarkan diri untuk menjadi penggerak persatuan demi mencari mutiara berharga, buat meneruskan kerja dakwah di tempat itu. Tapi hari ini, dia tiada program. Jadi, dia duduk dirumah sahaja.
.
. Di hadapan rumah Naufal, kelihatan, ada kunjungan dari seseorang .Dia tak mengenali siapakah mereka.
Naufal baru balik dari meronda taman. dari jauh dia seperti sedar ada orang datang. “oh siapaka mereka? Naufal berkerut dahinya” . Naufal pergi mendekat untuk masuk ke pagar, meninggalkan motornya diluar, dia menapak menuju sebuah kereta ya…

Koya penulis Novel amatur : episod 6

EPISOD 6:
DI JEPUN:
“Nuha”. Kedengaran suara memanggil. Nuha tersentak.
“Nuha fikir apa. Nasi tak makan? Naufal bertanya sambil mengerut dahi. Rungsing. “Eh, tak adalah. Tiba-tiba teringat Nekjah, ibu dan Nusrah”. Balas Nuha. Nuha senyum dan teruskan makan. Dia sudah agak kenyang. Nasi beriyani itu, sepinggan sudah boleh mengenyangkan dua perut yang sedang lapar itu tadi. Begitu banyak nasi sepinggannya. Berbaloi lah bayar ¥600. Dalam RM40 sepinggannya.
“Oh, nanti kita beli hadiah kat semua mereka ya” Baru Naufal ingat, adik Nuha itu namanya Nusrah. Sebelum ini, Naufal pernah melihat orang seiras Nuha. Tapi dimana ya? Mungkinkah itu Nusrah. Naufal lupa. Oh, biasalah, dalam dunia ada 7 orang wajah seiras. .
“Ok, dah siap kan? Jom kita masuk masjid”. Naufal mula bersuara. Cantik masjidnya. Berwarna coklat pekat dan ia adalah sebuah bangunan tinggi 4 tingkat. Tak ada kubah. Hanya ada tulisan “Nagoya Mosque” di dinding masjid. Mereka melangkah naik ke tingkat dua. Badan orang Malaysia, cep…

Koya penulis novel amatur: EPISOD 5

EPISOD 5: .
.
Kicau burung petang hari. Riang ria burung berterbangan. Di mulutnya ada secebis roti. Mungkin ingin terbang bawa pulang kepada yang menunggu di sarang. Itu kisah burung.
. Nekjah termenung di tingkap dapur rumahnya. Sekian lama dia memendam rasa. Badan juga makin lemah. Urat-urat tebal mula timbul di kulit. Kurus badan Nekjah. Sambil tangan mengupas bawang. Matanya dikesat. Mungkin keluar airmata tanda pedih, atau alirannya keluar bersama sendu sendiri. Nekjah, kematian suami sudah lama. Dari umurnya 40 tahun. Sekarang umur Nekjah sudah hampir 80-tahun. Suaminya meninggal kerana sakit jantung. Nekjah hanya ada dua orang anak yang dijaga penuh kasih sayang.
. Tiba tiba, ada bunyi dari ruang tamu rumah. “Nekjah , oo Nekjah”. Ada suara perempuan memanggil. Nekjah tahu, itu suara cucunya. Nusrah. Dia baru pulang dari kerja. Nusrah bekerja sebagai guru di sekolah. Biasanya jam 3, dia dah balik rumah. Seorang gadis yang suka duduk di rumah. Menemani Nekjah dan ibunya. Nusrah ke …

Koya penulis novel amatur EPISOD 4

Image
EPISOD 4
Toilet kat mana ya? Tanya Nuha.
“Oh,toilet. Ingatkan tertinggal hati dalam "flight". Naufal saja menyakat. Nuha cebik saja. .
"Jom kita cari. Ada je dekat sini. Jalan depan sikit” Kata Naufal yakin. Naufal pernah ada bebrapa orang kawan yang pernah belajar dan bekerja di Jepun. Sedikit sebanyak, ada maklumat yang dia tahu hasil carian dan pertanyaan. Supaya mudah mereka berjalan. Untung bertanya awal-awal. Masa lebih jimat. .
“Ini dia toilet. Tapi, toilet Jepun ni ada butang. Press ada beberapa jenis. Tengok lambang ni. Naufal tunjuk satu gambar di skrin talifonnya kepada Nuha. Sebenarnya Nuha juga ada mencari informasi itu. Dia rasa dia tahu. “ok”. Ringkas Nuha membalas dan terus pergi ke toilet.
. Tapi, realiti memang berterabur juga. Nuha tekan semua butang yang ada. Siap ada muzik sekali. Nuha tergelak. Memang kelakar. Nuha keluar dan menuju ke arah Naufal. "
. Setelah selesai. Mereka terus ke tempat menunggu. Memang tepat pada waktunya, keretapi pun sampa…

Koya seorang amatur Novel episod 1-3

Image
EPISOD 1:
Awal pagi itu, mereka tiba di Airport Nagoya Tokyo. Sepertinya sangat tenang.
.
Nuha dan Naufal berjalan laju ke Imigresen. Sambil genggaman erat dua tangan pengantin baru itu bersela. Tersenyum lebar. Ini kota romantic. ‘Bisik Naufal bersenda”. Nuha merah pipinya, memandang langkah kaki Naufal , dalam hatinya berbisik ‘Ya Allah, tampan dia yang bersamaku hari ini, rasanya beberapa hari sebelum ni, kami masih malu-malu kerana masih baru bertemu. Perkahwinan rancangan terlalu pantas. Tak sangka, Naufal jodohku”. Nuha senyum.
.
. Oh, Nuha tersedar lamunan. Seperti mimpi dirasa. Dia kembali ke dunia nyata. Beratur bersama kumpulan penerbangan Singapore Airlines ke Nagoya Tokyo. Jepun, sungguh sistematik. Mengangguk dan pantas berlari. Masa mereka berharga. Tidak hairan, disiplin anak-anak jepun amat tinggi. Selesai Imigresen, Naufal bawa Nuha ke tempat beg yang berpusing dirodanya . Menunggu beg mereka sebelum menuju ke hotel penginapan.


EPISOD 2: Sementara menunggu beg, di airport…

Unik Autism

Anak autisme memang boleh belajar seperti anak-anak tipikal. IQ mereka tinggi(berbanding dgn pljr bermasalah pembelajaran yg lain, kadangkala melebihi paras normal) tetapi EQ mereka tidak stabil.  
Jika mereka ada sekali masalah adhd atau add atau behavior atau global delay atau speech delay(non verbal atau limited verbal), maka di situ isu akan timbul di mana pembelajaran tak dapat ditingkatkan DENGAN MUDAH (WALAUPUN TIDAK MUSTAHIL) kerana kurang penumpuan, mudah terganggu dengan persekitaran, mudah hilang minat terhadap subjek yang tidak digemari, tidak mahu ikut arahan, berkeras untuk kekal dengan rutin dan perkara yg diminati sahaja, tidak faham arahan, tidak faham dengan soalan berbentuk kefahaman dan analisa, ada yang agresif, ada yg defensif, ada yang mudah tantrum atau meltdown, motor kasar/halus yg lemah, ada yg keyakinan diri yg rendah, ada yg bermasalah tidak lawas pembuangan najis, ada yg blm bebas diaper, isu sensori integrasi, tidak/kurang sabar, self-centered, kurang sim…

Today is better than yesterday

Image
Jom mulakan hari kita semua dengan sesuatu yg POSITIF

Caj diri kita setiap pagi dengan:
Istighfar
Selawat
Doa
Zikir mathurat
Surah Yasin


Push yourself to the limit
Don’t give up when you still have something to give. 
Nothing is really over until the moment you stop trying

What a lovely Monday morning.. Alhamdulillah..Smileeeee
And keep on smiling... and the world will smiles with you..

..today is better than yesterday..InsyaAllah..








Nini Master Coordinator Shaklee =) 

Najis tersumbat. Boleh ada gas bawa maut.

Image
Jarang orang tau, sebenarnya nutrien daripada makanan kita akan diserap melalui USUS KECIL. Usus kecil akan tapis mana perlu untuk body. Selebihnya tu dia akan pass ke usus besar untuk dibuang menjadi najis. 
.
Jadi, kalau usus kecil kita tak pernah kita servis, iaitu, tak pernah kita makan makanan yang boleh detox atau bersihkan usus dari sisa sisa minyak lama, maka nutrien untuk makanan yang kita baru makan tu, tak boleh di serap dengan baik. Maka selepas 3 hari, ia akan dibawa ke usus besar untuk di buang.
Sayang kan. Makan hanya untuk kenyang. Tapi tak dapat apa apa. Jadi najis je. Nutrien tak dapat diserap. Sebab? Usus kecil penuh sisa minyak lama yang tak diservis. 

Bayangkan kita isi makanan dalam botol. Bila kita lalukan air untuk basuh, masih ada melekat di dinding botol kan. So, kita nak berus dengan pemberus atau paling lurang, goncangkan air bersama sabun. Kan. Untuk buang sisa minyak. Lebih bersih. Najis tersumbat kalau sembelit pun bahaya. Ada gas dia. Dan ada yang maut…

Tips COD barang niaga. Kepada seller dan buyer.

Image
saya membebel di link ni (klik sini)
Ramai yang keliru dengan perkataan COD. Ni saya nak sahre sikit apa saya tau tentang COD>


COD ni short term kepad (cash on delivery) maknanya, buyer bayar harga barang pada waktu barang tu sampai ke tangan dia. Maknanya, at one time, barang dan duit bertukar tangan. 


Tapi, zaman online sekarang ni, ada yang lebih berjaga-jaga dan berhati-hati. Ada seller yang mintak buyer bank in terlebih dahulu, baru barang tu di hantar. So itu pun dikira sebagai COD. Cuma duit dibayar awal atas sebab keselamatan. seller tak nak pegang duit banyak dalam satu satu masa dia COD barang. 

Maybe barang tu bernilai mahal atau banyak tempat seller nak pergi. Atau seller nak ada transaksi dalam talian untuk memudahkan rekod dalam fail. Takyah kira duit satu satu dah. 

ok.


Kita pergi pada tips kepada seller waktu nak COD:

1. Cari tempat COD yang mudah dijumpai/ ramai orang, dan senang nak parking.


2. Berteman, jika kita nak cod barang kepada berlainan jantina. (ini untuk lebih…

Pilih makanan, beza lelaki dan perempuan

Image
Banyak bezanya lelaki dan perempuan. 
Tak payah pergi jauh.  Kita perhati cara beli makanan kat kafe pun dah begitu banyak perbezaan yang dapat dikesan. 
.
1. Pinggan/bekas yang dipilih. 
Orang lelaki akan ambil je pinggan yang paling mudah dia capai dan terus menuju ke tempat nasi. 
Orang perempuan biasanya dia takkan ambil pinggan yang atas sekali sebab pekedai biasanya akan letak kain lap pinggan kat situ. (Walhal dia lap juga pinggan tu dengan kain tu karang).  Lepas dia ambil pinggan,  dia akan angkat pinggan tu tinggi sikit dan tengok kot pinggan tu ada sompek ke, ada bintik bintik hitam ke, ada kesan minyak ke. Selagi tak keluar bunyi menciutkan,  dia akan terus memilih pinggan. Sedangkan pada ketika tu maybe lelaki yang ambil pinggan sebelah dia tadi tu dah masuk suapan ke lapan. 

2. Kepayahan menyukat nasi di perut sendiri. 
Orang lelaki dia nampak je senduk,  dia tekan je ke kedalaman maksimum yang senduk tu boleh capai,  kaut dan lepuk dalam pinggan. Settle. 
Orang perempuan dia aka…

Kreativiti terdesak: Bisnes gaya Nini Muhammad.

Image
ini selamat la sikit. Hehe
.


Sebelum ni saya pernah buat dah review ni. Benda untuk memudahkan dan jimatkan masa. Gunakan teknologi yang ada. Sebab , bagi saya, guna keyboard ni menulis boleh lebih laju berbanding touch skrin. Tu bagi saya la. 


Hari ni nak COD shaklee di Pasir Mas. So ambik peluang walau ada 10-15 minit masa menunggu customer, utnuk menaip review ni di blog ni. 


Macam mana nak buat supaya boleh attach keyboard dan menaip dengan mudah?


1. Beli smart spider ni 
- Saya beli kat kedai RM2. Hihi. Kalau longgar tempat bebola dia tu, letak la apa apa kertas kat bebola dia. Haha. Memang kena kreatif la. 




2. Beli usb attach keyboard
- Saya beli Rm10. 





3. Ada keyboard Ni ambik la keyboard pc tu. Haha. Senang kan. 

So, taraaa....sambil asben drive, boleh la siap satu entry. Haha. Memang betul, masa sangat penting. Idea pun datang bila bila masa, kita terus je tulis. Di FB atau blog. Mana-mana mudah.

Cabaran guna ni bila ada anak ramai dengan kita. Tu lain la pulak kesnya. =)

Bisnes ini per…

Omega untuk anak dan mak ayah

Image
hari ni hari rabu. nak COD shaklee di Pasir Mas. Orang nak Omega dan garlic. Suami dia makan untuk tenangkan body. Biasa sebab terlalu penat, darah pun mula naik. SO, lepas makan omega dan garlic ni, nampaknya lebih stabil dah emosi dan darahnya. Dia nak teruskan lagi makan omega dan garlic tu, sebab ada kesan best.


Saya pun biasa sebulan tak putus beli omega. Sebab sekeluarga makan omega tu. Anak saya makan omega tu dari dia umur setahun lebih. Dah lama tak kena demam yang sampai lelah.


Omega ni bagus sungguh. Dia punya best tu bagus juga untuk mak ayah yang selalu semput layan anak aktif. Haha. Makan la kasi tenang.



Anak autistic kami ni, omega je la dia layan. Yang jenis air air apa pun tak mau. Bagus dah. Sebab doktor pun suggest dia makan omega 3. 
Inilah dia Omega 3 shaklee

Kita.... Susah sikit je, bising dah.

Image
Bisnes, adalah untuk orang yang faham. Berjuang tu bukan mudah. Tapi, ada janji jaya kalau usaha. Apa bisnes sekalipun, ada perit dia.
.
.
Kita tengok Dato' Vida kaya raya sebab bisnes dia. Tapi dibalik itu, usaha dia bukan mcm kita. Kita ni, susah sikit je, dah bising. Payah sikit nak close sale, dah mula gelong. Belajar hanya bila free. Bila rasa nak. Selebihnya, hidup tenang lah walau itu ini mencabar.
.
.
Kejayaan, apa jua bidang pun bukan terus dapat. Kena ada pelaburan hati perasaan, tenaga, mental. Bukan sekadar kata 'saya nak buat bisnes, saya nak berjaya." Tapi, bila hari esok lusa, entah apa dipikir. Golek golek masuk duit?
.
.
Pencuri pun kena bekerja. Kan. Saya train ramai orang. Dan dalam tu, banyak keletah. Ada yang begini dan begitu. Tapi saya takkan berhenti train. Mereka yang akan saya jumpa next, adalah orang yang tepat. Kita tak tahu siapa. Yang penting, kita buat kerja. 

Saya dulu bukan minat berniaga pun. Masa darjah 3, saya pernah beli stiker untuk dijual di…

Rasa down dalam bisnes

Image
Ada satu waktu, tahun 2016 dulu. Saya kira waktu tu waktu genting. Sebab semua bisnes nampaknya sedang 'struggle'. Mungkin sebab pelaksanaan Gst yang buat orang 'serabut'. Atau kedengaran macam-macam kemungkinan yang sangat seram bab keperluan harian. 

Ramai kawan saya yang juga bisnes datang luah perasaan. Stuck la. Tak tau nak buat apa. Motivate la aku sikit.


Oh, sesekali, kita kena fikir jauh. Stuck bukan semata-mata motivasi. Tapi, stuck juga boleh jadi sebab:
-.'rasa hati kita pada orang lain' -.'Minda complicated, fikir tanpa ada jalan yang nampak solusi' bercampur baur fikiran. Sekejap fikir komitmen, sekejap fikir penat, sekejap fikir kenapa aku yang kena hadap situasi ni?' -.'Rasa kosong sebab lack/kurang daya saing dalam skill dan strategy' -.'tak ada kebersamaan untuk saing ganding bahu, feeling lonely. Mula rasa tak berguna'

Semua tu, saya juga pernah lalu. oh..nak lalui hidup bukan perkara mudah. Nampak saja kita bekerja dapat …

AUTISM Asperger TRAVEL: 3 cara tenangkan anak tantrum

Image
Anak autism asperger ni, adalah seorang yang mudah faham kalau ada pengajaran dalam bentuk 'gambar'. Biasa nya ada di papan iklan, dalam flight, dalam bas, sepanjang jalan. Mereka belajar dari itu. Kadang-kadang, di hari yg lain dah, dia boleh tanya apa makna sigboard yang dia nampak tepi jalan hari tu? Umi pun pening pikir. Mana satu sign board yang dia maksudkan. Sebab bukan 1 signboard yang umi pernah lalu dengan dia sepanjang beberapa hari tu. Maka, kalau tak ada jawapan yang menepati apa dia nak tahu, mula la nanges. Cakap umi tak good la, membebel la sepanjang hari itu. Kikiki


. Tapi, itu fun and enjoyable buat kami. Kalau xde suara menangis dan membebel, mula la kami teringat dia. Hehe.
. DISIPLIN ANAK AUTISM  SANGAT STRICT. Ini saya share kisah Ikhwan sepanjang kami berjalan di Jepun may 2017.
 Antaranya:

1. SUSUN BEG, BERATUR Waktu nak cek in luggage, kena beratur. Jadi , dia tengok keadaan beratur tu. Semua orang buat. Maka, dia pun disiplin tengok orang beratur, dia j…

Berbaloi ke pergi DISNEYLAND?

Image
Kami pergi Jepun tengah mei 2017.
Seronok sangat. 8 hari rasa sekejap je.  Apa ya feeling best kat sana? Nanti saya share sikit-sikit.  Kami ada dua cerita. Satu dari saya, yang naik bas bersama group company. Satu lagi kisah suami saya bawak anak berdua pergi jalan di Jepun.

Nanti kami share ;)
Untuk posting hari ni, saya just nak share berkaitan pergi Disneyland. 

Kami dah pergi 2 Disneyland.  - di Orlando, USA. Dan Jepun. 
Di dunia ni ada 6 Disneyland
- orlando - california - japan - hong kong - Paris - Satu lagi lupa. Haha.
Di orlando best sikit sebab boleh jalan tengok dia punya Negara buatan tu. Boleh la bergambar. Nak naik mainan, jenuh beratur. Disnenyland Orlando adalah yang TERBESAR. 









Pada saya la, Disneyland hanya tempat untuk bergambar dan untuk dapat satu penglaman dah sampai Disneyland. Sebab di dunia ni, ada 6 je Disneyland. So, kalau dah sampai negara yang ada Disneyland, patutlah kena bergambar di tempat tu kan. Baru boleh masukkan dalam list kita dah sampai Disnyelan…