AKu paling stress

'Ya, akulah paling teruk sekali, Allah uji aku macam-macam. Habis daya dah aku cuba bertahan. 
.
.
.
Ada orang kata kat aku :
.
.
'cuba hang tengok sekeliling, manusia lain, lagi ramai ada masalah. ada anak sakit, ada mak terlantar, tak ada duit nak makan, nak beli susu anak pun tak mampu'
.
.
Oh, aku kata 'itu semua dugaan la untuk depa' tapi mesti depa boleh hadapi. Ni aku ni, teruk sekali rasa cabaran aku ni. Hangpa tak yah cakap banyak nasihat kat aku."
.
.
Sebenarnya, ni keadaan semua manusia pun hadapi. Kita rasa kita paling teruk Allah uji. Maka, kita down, stress sampai tak boleh berfikir. Nasihat dari orang, kita rasa orang tu 'pandai la cakaaap, hang tak rasa'
.
.
Ya benar. Cabaran Allah bagi. Jika nak kata 'kitalah paling teruk atas dunia ni Allah uji" , maka, teruskanlah cakap. Jika ada kebaikan dari apa kita buat tu.
.
.
Kalau makin teruk, bermakna, kita silap melayan rasa. kembalilah muhasabah balik. Allah sayang orang yang tenang, Dan Allah dekat dengan orang yang Dia uji. Maka, bersyukurlah. Sebab, doa kita waktu itu adalah paling dekaaat dengan Allah.
.
.
Berdoalah. Allah Maha Mendengar

Comments

Popular posts from this blog

7 petua cepat bukaan pintu rahim

AUTISM PART 3: Tips kontrol deria bunyi anak autism yang sensitif sangat.