Posts

Showing posts from December, 2016

Orang reject

'Kalau asbab orang reject membuat kita down, apa pun kita tak akan dapat'.

Nak beli bedak dari kawan, 'alaa, aku beli dari dia. Dia untung, aku abes duit' Nak beli suppliment dari kawan, "alaa, dia duk jual. Aku duk beli. Dia dapat duit, aku abes duit.' Nak isi minyak kereta " kaya laa petronas ni ambik duit aku'

Apabila segalanya dalam dunia ini kita rasakan akan mengambil kesempatan dari kita, maka,  'penyakit hati tu akan jadi makin parah'.
Hidup kita ni saling bergantung. tak boleh kita rasa , kita saja asyik memberi pada orang.
Paling utama ialah bila kita fikir, 'aku beri ni, Allah pasti balas banyak kat aku'
Allah maha kaya. Jangan kita asyik fikir apa manusia nak balas kat kita. Sebab manusia ni memang manusia. LUPA>

Maka, bersemangatalah atas dasar kita dan Allah. Maka, kita takkan rasa down.

Bisnes yang bawa ejen berjalan percuma

Image
Alhamdulillah, hari ni saya nak sharing sedikit. . .
Hotel free, Makan free, dapat pulak hadiah macam-macam waktu balik dari jalan. Dan kami naik bot free, pergi ke manukan island. Oh ya, tiket flight tu FREE.
.
Kali pertama selepas 8 bulan saya buat bisnes ni, saya di taja untuk ke Kota Kinabalu. Tak sangka sebenarnya. Sebab saya buat shaklee pada Jun 2012. Berakhir February 2013, Saya terpilih sebagai Star Achiever dan berjaya untuk bersama-sama yang lain mengikuti 'FREE TRIP' itu.
.
Trip percuma bawak diri saja. Dan ini bukan sebarang trip yang seperti biasa kita pergi. Sebab sebelum tu, saya dan suami pernah pergi Sabah guna duit sendiri. Trip paling ekonomi je. Tapi, yang pergi dengan Shaklee ni jauh berbeza.
.
Hotel Sutera Harbour. Hotel mewah 5 star yang 1 malam nya berharga RM1000++ dengan Dinner Lobster penuh meja. Lunch yang penuh dengan 'makanan yang kalau nak beli sendiri, biasanya takkan beli'. Lobster besar tu seekor biasa bernilai RM300. Saya pernah per…

AKu paling stress

'Ya, akulah paling teruk sekali, Allah uji aku macam-macam. Habis daya dah aku cuba bertahan. 
.
.
.
Ada orang kata kat aku :
.
.
'cuba hang tengok sekeliling, manusia lain, lagi ramai ada masalah. ada anak sakit, ada mak terlantar, tak ada duit nak makan, nak beli susu anak pun tak mampu'
.
.
Oh, aku kata 'itu semua dugaan la untuk depa' tapi mesti depa boleh hadapi. Ni aku ni, teruk sekali rasa cabaran aku ni. Hangpa tak yah cakap banyak nasihat kat aku."
.
.
Sebenarnya, ni keadaan semua manusia pun hadapi. Kita rasa kita paling teruk Allah uji. Maka, kita down, stress sampai tak boleh berfikir. Nasihat dari orang, kita rasa orang tu 'pandai la cakaaap, hang tak rasa'
.
.
Ya benar. Cabaran Allah bagi. Jika nak kata 'kitalah paling teruk atas dunia ni Allah uji" , maka, teruskanlah cakap. Jika ada kebaikan dari apa kita buat tu.
.
.
Kalau makin teruk, bermakna, kita silap melayan rasa. kembalilah muhasabah balik. Allah sayang orang yang tenang, Dan Allah dekat …