Posts

Showing posts from August, 2015

pejabat ringkas di rumah

Image
waktu saya bermula untuk berbisnes, saya tiada pejabat khusus. hanya ada sebuah bilik kecil yang menempatkan sebuah meja makan (milik kerajaan ) hehe.

waktu itu anak saya masih kecil, dan saya buat kerja update apa sahaja, sewaktu dia tidur. (samada siang atau malam)

tetapi, bila dia sudah semakin membesar, sudah agak sukar untuk buat kerja di bilik kecil tersebut.

jadi kami mengeluarkan meja dan meletakkannya di ruang tamu.

ia untuk memudahkan saya memantau aktiviti anak sambil menjawab persoalan pelanggan melalui facebook (waktu itu belum ada smart fon ) kalau ada pun, mahal. belum mampu.

saya tiada ofis khas, tetapi saya ada fail fail yang saya letakkan dalam fail keras. tapi ofis tidak proper.

sehingga 3 tahun, ofis saya begitu. walaupoun saya amat memerlukan ofis yang tanpa gangguan, namun, ianaya hanya angan angan.

SEBAB ANAK ANAK SAYA MASIH KECIL, dan saya tiada pembantu rumah atau pengasuh,

sudahnya, tiadalah ofis untuk di jelmakan,

sehinggalah 1 hari, saya sudah kehilangan ba…

5 sebab kenapa saya mulakan bisnes

Image
Saya adalah kakitangan awam kontrak sewaktu saya habis belajar.

Bermula sebagai pegawai penyelidik di usm pulau pinang, kemudian berpindah ke kelantan, sebagai pembantu penyelidik. 
Dan sewaktu berkahwin dalam 4 bulan, saya sudah letih pjj (perkahwinan jarak jauh) yang hari cuti minggu nya berbeza
Kelantan : jumaat sabtu Perlis (suami) : sabtu dan ahad
Letih sebab macam macam perkara. Kewangan, masa, jalan raya yang agak bahaya (grik) dan lain lain. 
Jadi saya ambil keputusan "berhenti kerja" dan berpindah ke perlis.
Sewaktu kandungan saya 6 bulan, saya menjadi guru ganti di salah sebuah sekolah rendah di perlis. Dengan gaji RM700 Sebulan. 
Saya ganti rasanya 2 bulan. Sudah lupa :) 
Selepas bersalin, bermulalah saya mengintai intai bisnes untuk saya buat.
Apakah sebab saya nak "mulakan bisnes?"

SEBAB SAYA MULAKAN BISNES:
1. Kereta lama kami kerap meragam - kereta ini ialah kereta 3rd hand yang suami beli. Iswara tahun 1998. 
Pada tahun pertama rumahtangga dibina, isw…

Mendidik anak guna teknik nabi

Image
Allahu allah

Banyak yang saya belajar dari satu semunar pendek separuh hari yang di sampaikan oleh team abs edu (lead by nurhidayah) 
Banyak ilmu urus anak dengan baik tanpa terpekik terlolong , sedangkan semua tu tak memberi apa apa impak kepada anak. 
Ada banyak teknik kita boleh guna dalam emosi terkawal. Dan anak boleh ikut (ada yang cepat, dan ada yg ambil masa juga) tapi kita sabar dan buat teknik nabi, insha allah ada pahala sunnah :)
Mendorong dengan ganjaran sosial Mendorong utk mengekalkan hasil kerja yg baik Mendorong berhentikan tingkah laku negatif Menegur anak yang melanggar peraturan Membimbing dan memantau tugas
--------
Lepas kelas ni baru saya faham, anak anak tak boleh digertak dengan ugutan. Sebab dalam kepala mereka belum capai tahap itu . Mereka tak faham.
Haaa, buatlah buat. Nanti ibu cubit. Di sebut pada anak umur 2-5 tahun. Mereka pelik. Ibu ayah nak bagi buat atau tak bagi. Kenapa nak cubit pulak? Tadi ibu ayah bagi buat . (Blurrr)
Kesian kan anak anak kita.

homeschooling buat flash card diy

Image
kita boleh mengajar anak kita dengan apa jua bahan bantu. tak perlu mahal. bahan alami alam pun boleh. macam daun sebenar, buah sebenar, dan sebagainya.

disini saya kongsikan bagaimana untuk ,membuat flash card sendiri.












homeschooling kanak-kanak autism

Image
hari ini saya nak berkongsi tentang homeschooling, iaitu aktiviti pembelajaran anak-anak di rumah.

kita yakin, kebanyakan dari kita adalah ibu bapa berkerjaya, namun, perlu ditekankan bahawa, anak kita adalah amanah terbesar yang perlu kita jaga.

umur mereka yang memerlukan 100% perhatian ialah dari umur 1 hari - 9 tahun, iaitu tempoh mereka membesar dengan menyerap apa sahaja yang diajarkan kepada mereka.

bermula tahap kedua ialah 10 tahun sehingga mereka menjejak kaki ke sekolah menengah , 13 tahun.
ini adalah tempoh mereka meneliti, apa yang baik dan buruk, namun waktu ini, mereka masih memerlukan kita untuk memberi nasihat. umur ini, mana ada ibu bapa membenarkan mereka keluar berjalan jalan di bandar bersama kawan kawan kan =). itulah maknanya mereka masih di dalam tempoh kawalan kita.

jadi, hayatilah saat 1 hari - 6 tahun mereka. saat kita ambil mereka dari sekolah, mereka amat puas hati. memeluk erat batang tengkuk ibu bapa yang mengambil mereka dari situ.

rata rata kebelakangan ini,…

buat rumah sendiri

Image
assalamualaikum semua. jam sekarang waktu saya menaip ni ialah 4.01 petang. mata agak layu ajak buai buai mimpi. tapi kena tongkat juga untuk saya menulis di blog tersayang ini =)

hari ni, saya nak berkongsi cerita tentang "buat rumah sendiri" (menjadi idaman semua orang kot ni. kan)

di usia kami 30 tahun, Allah memberi kami peluang untuk kami dirikan rumah dengan bajet sendiri tanpa pinjama (tapi rumah belum siap. baru nak naik tapak, insha allah doakan ia terbaik ya)

rumah sendiri bajet nya dalam RM200'000 untuk sebuah rumah banglo 5 bilik. dan kami buat bermula dengan apa yang ada saja. slow slow orang kata.

bermula inilah saya mula suka tengok deco deco rumah orang. saja nak cari idea =)





--------------------
perjalanan menyelesaikan sebuah rumah akan saya ceritakan satu persatu di blog ini. semoga bermanfaat untuk semua.

next stage ialah, survey harga barang . kita nak tambun tanah tinggi sikit untuk elak air naik waktu banjir, rumah papan (rumah umi saya, ada tiang). ni…