Posts

Showing posts from July, 2015

Resepi biskut famos amos

Image
Hari ni berkesempatan buat (sekut raya) . Orang panggil kuih raya :)

Kami kelantan ni, kuih tu macam donut tu. Hehe.
Ok. Tak yah panjang panjang.  . . Resepi ni mudah sangat. Dan sedap sangat biskutnua. Rangup.
Inilah kejadiannya.
Disebabkan saya ada baby umur 3 bulan yang dah pandai merengek merap :), jadi Waktu menyediakan bahan tu, kena ada orang jaga baby jap.
Lepas dh sedia bahan, nak masukkan dalam loyang, boleh buat sambil dukung baby. Hehe. Mudah bebenor.
Ok. Ni resepi. Saya ikut yang ni je la


Alhamdulillah. Sedap sangat. Sebab badam tu saya letak banyak. Hehe

Selamat mencuba ya kawan kawan.
Sekian.
Nini nisrin Shaklee perlis
014 506 8306

Nak banyak susu? Buat power pumping

Image
Apa itu Power Pumping?
Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yang biasa tapi dlm cara yang lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara tidak langsung akan meningkatkan bekalan susu ibu.
Siapa yang perlukan Power Pumping?
1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu 2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan 3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.
Kaedahnya?
Untuk Single pump / hand expression – pam sebelah kanan 10 minit,  kemudian kiri 10 minit,  tukar semula ke kanan 10 minit dan seterusnya, setiap 10 minit berterusan selama sejam.
Untuk Double Pump –  Pam kedua-dua belah serentak selama 10 minit, rehat 10 minit,  sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit  dan seterusnya selama 1 jam.
Disarankan buat power pumping ni sekal…

KAYA tuntutan ISLAM

Image
kebelakangan ini, muncul ramai yang memulakan bisnes.
. . .
Ada bisnes ayam Ada bisnes kambing golek Ada bisnes pakaian Ada bisnes kuih kerepek  Ada bisnes vitamin Ada bisnes periuk belanga
. . dan sebagainya

Tidak lupa juga, ada yang memperlekehkan usaha orang yang baru mula nak berbisnes. . . " alaa, engkau nak sangat tiru dia, dia bisnes, engkau pun nak. engkau buang masa saja la. dia tu dah lama. memang la dapat banyak untung."
"ala engkau ni, sapa sangat la nak beli nasik lemak kau tu. bukannya ramai sangat orang kat sini. depa pagi pagi mana beli kat luar. makan roti ja kot. membazir je la kalau jual tak abes nanti'

beginilah keadaan yang biasa kita tempuhi. saya tidak faham, mengapa kita biasa begini ya? . . .
tidak positif. takut untuk mencuba. 
Padahal, ISLAM MENUNTUT umatnya supaya KAYA.


KENAPA KITA PERLU 'KAYA'

1. kita akan dapat lebih nilai di mata masyarakat.  bukannya untuk rasa meninggi diri, tapi lebihan yang kita ada, kita boleh memberi kepada…

Enjoy bisnes dan ukhwah

Image
bisnes adalah salah satu cabang untuk kita melebarkan sayap dakwah. lebih lebih lagi, kita berjaya menjadi icon yang ramai orang mahu jadi seperti kita.

seperti Rasulullah mengajar kita supaya menjadi icon masyarakat. begitu juga dalam bisnes. kelompok kita untuk kita dakwahi.






kenangan "KANAK KANAK'

Image

suppliment bukan banyakkan susu

Image
SUPPLIMENT BUKAN UNTUK BUATKAN "susu jadi banyak" TETAPI.... . . Untuk jadikan badan kita lebih sihat dan bertenaga. Kerana semua itulah yang menentukan kita akan cukup nutrisi dan anak juga mendapat susu yang banyak. . Rata rata mencari SUPPLIMENT YANG BOLEH BANYAKKAN SUSU. . . Itu silap konsep ASAL.
Itulah sebabnya mengapa kebanyakn ibu yg pro-BF ni selalu kate, "tanpa supplement pun boleh fully BF". 
Betul tu. Tanpa suppliment pun kita boleh saja bf.  . . Tapi, kita jarang sedar tentang perubahan-perubahan yang berlaku pada diri kita. Dan mungkin kita tidak tahu yang perubahan tu sebenarnya disebabkan kite menyusukan anak.
Contohnya:
Sakit gigi Lenguh pinggang Keguguran rambut Cepat letih Dan sebagainya
Pernah kita fikir ni tak? "ibu yang tinggal di tempat kebuluran pun boleh menyusukan". Ada yang sakit pengsan atau koma pun susu tetap keluar. Ajaib tu kan :)
Tapi....
Kita perlu kasihankan diri sendiri juga. Asyik berkorban tetapi kita nafikan hak bad…

Kisah "BAYI" ahli syurga

Image
Assalamualaikum pelayar internet sekalian. Alhamdulillah. Anda antara yang terpilih untuk melayari internet dengan mencari info bermanfaat. . . Sebab, ramai pelayar pelayar zaman moden ini, mencari info yang negatif lantas, mereka terperangkap dalam dunia durjana.  . 
Kebelakangan ini, terlalu banyak kisah menyayat hati berkaitan dengan baby. Saya amat sedih kalau ada berita berkaitan baby. Payah untuk saya menekan punat play atau punat see picture. Mungkin ramai seperti saya. .  . .
Mengapa manusia makin kejam. Tiada hati dan perasaan.  . . Memang yang buat perkara begini hilang kewarasan nya. Saat berbuat itu, seperti kata kata ini:

IMAN. Inilah kuncinya terhindar segala dari semua nafsu serakah.
BAGAIMANA untuk ADA IMAN? . .
1. Hayati KEBESARAN Allah (tafakur dan muhasabah)
. Pergi kemana sahaja, lihat alam dan kejadian Allah. Sebutlah Allah maha besar (ALLAHUAKBAR). Lazimi ia. Lazimi ia. . Biasa kita sebut wahhh cantiknya permandangan. Ia langsung tidak membina iman. Sebutlah ALLAHUAKBAR. Terlalu …

5 kaedah berjimat beli keperluan bayi

Image
(Ini budak sudah lahir, 24 march 2015)
Assalamualaikum. Haaa. Anda sama seperti saya. Walaupun anak dah masuk 2, tapi sebelum melahirkan anak ke 3, tetap juga mencari info info ini. Hehe. Tak salah. Kita kan mudah lupa lupa. Dah 3 tahun dah sambut baby kedua. Mesti banyak dah makin lupa.
Jadi, ni saya senaraikan "5 kaedah berjimat cermat dalam menyambut baby baru" untuk kita follow (sebaiknya la) :
1. Listkan apa patut dibeli - tips saya:  beli setiap bulan, kita mengandung 9 bulan. Jadi , biasa dalam 6 bulan mengandung, kita mulakan beli barang baby sedikit demi sedikit. Jangan tunggu nak beli sekaligus. Nanti kita hilang kawalan. Bajet pun kadang kadang lari.
- nanti saya nak kongsikan apa barang perlu beli awal, apa barang tak yah beli lagi. Tunggguuuu :)
2. Mesej atau call kawan kawan yang ada baby yang dah besar. Tanyakan jika ada mereka nak letgo barang keperluan yang tak digunakan atau tak diperlukan lagi.  - kadang kadang, ramai kita ni dapat hadiah. Tapi tak sempat …