faktor kejayaan



JARANG ORANG MELAYU NAK KELUAR DARI KEPOMPONG.

Antara sebabnya adalah:
Amal konsep redha smile emoticon


Hari ni saya share sedikit tentang push factor:
==================
Push faktor ada 2 jenis
1. Kuat
2. Tak kuat


 push faktor kuat
- ialah bermaksud, kita perlu sangat benda yang kita nak tu, dan jika kita tak dapat , kita akan dapat kesan lain yang agak memberi tekanan pada kita.

Cth: kebuluran atau kelaparan
Nak sangat makan. Kalau tak dapat makanan, akan jadi gastrik, angin, sakit perut, gigil, tak boleh berfikir, dan lain2.

Contoh: hutang along
- kita nak sangat bayar, sebab setiap hari along tu datang bawak parang. Kita takut



push faktor tak kuat
- sesuatu yang kita nak , tapi kalau tak dapat pun tak apalah. Ada masa lagi.

Cth: hutang ptptn
- tak apa lah bayar lambat pun, black list pun x apa, bukannya saya nak travel pun. Ramai lagi tak bayar. Ok je punnnnn

Banyak lagi contoh lain
===================


Push faktor terbaik adalah yang kuat , iaitu yang memberi tekanan pada kita. Jika tak dapat, kita akan jadi sekian sekian keadaan.

Push faktor saya dulu adalah:

Saya nak kereta lain. Sebab saya kira usia kereta lama saya (tahun 1995) sudah sangat uzur. Tak boleh travel jauh dah bermula tahun depan depan. Dan jika terjadi begitu, saya dan keluarga travel naik bas atau keretapi. Dan memang itu yang kami lalui.

Pergi ke mascel kak cery dan iffah pun naik keretapi saja. Sebab kereta itu sudah tidak larat. Pernah mati kereta dalam hutan jeli nun.

Terlalu banyak tekanan saya untuk dapat kereta baru. Sampai termimpi-mimpi.

Kita bagaimana?

Comments

Popular posts from this blog

7 petua cepat bukaan pintu rahim

AUTISM PART 3: Tips kontrol deria bunyi anak autism yang sensitif sangat.