Posts

Showing posts from March, 2015

mentaliti takut buat bisnes

Image
mentaliti
'suka tengok akak bisnes. best. dapat income lagi'
jom la buat sama sama. dapat extra rm500 pun kira masyuk dah. sebab x perlu modal apa.
'xpelah kak, saya tengok ramai dah buat. mana ada yang nak beli dari saya'
lorrr...kalau macam tu, kita tak yah la gi sekolah. dah ramai dah jadi cikgu, jadi doktor, jadi itu dan ini.
lagikan yang jual di pasar malam pun ramai je jual air. tengok di bazar ramadhan lagi la kan. 
----------------------------
realiti
Allah bagi kehidupan kita adil. sapa buat dia dapat. sapa usaha pasti ada hasil . insha allah
Janga pernah takut untuk mencuba.
---------- Nini 014 5068306 Perlis


Buat duit

Image
PENTING KAH MENYIMPAN?
=======================
cerita nabi yusuf. 6 tahun subur dan 6 tahun kering. Begitu jugalah kehidupan kita perlu bersedia.
Pakar kewangan kata, tabung kecemasan kita perlu ada total 6 bulan gaji (keperluan)
Kalau keperluan isi runah RM5K sebulan. Maka simpana kecemasan yang perlu ada ialah RM5K X 6 BULAN = RM30 K. 
Bayangkan gaji kita suami isteri ngam ngam boleh menyimpan rm300 sahaja sebulan. 
Jadi berapa bulan kah untuk dapatkan RM30K tanpa membuat pinjaman langsung?
Jawapannya ialah 100 bulan tanpa gagal. Iaitu dalam masa hampir 9 tahun.
===================Jika kita boleh gandakan simpanan sebulan dan singkatkan tempoh itu , ia mesti lebih berbaloi kan.
9 tahun bekerja keras untuk simpana kecemasan tanpa kita ambil sedikit pun dari duit itu. 
Atau
Kita buat sesuatu utk menjimatkan masa kerja keras kita selama 9 tahun?
Mana lebih baik?
Pelaburan memang memerlukan pengorbanan. Mungkin kita ambil masa serahun untuk fokus. Dan menjimatkan masa 8 tahun ke hadapan. 
Namun pasti…

Takut makan suppliment

Image
Takut benar kita dengan suppliment ya?
'Ni kalau aku makan ni , nanti jadi bergantung plak. Tak boleh tinggal.
'Ni kalau makan ni nanti kan ada side effect'
'Ni kalau makan ni nantikan jadi gini gini'
Hoh. Duk makan frozen food la, big foot la, food food jajan bagai, megi segala, x rungsing pulok.
Alaaaa. Tu sekali sekala. Relaks ar kakak.
Kih3 Sekali sekala pun buleh ye.
Takut tak bertempat ni memang pelik. :)
Ada ibu hamil takut makan vitamin sebab orang kata makan vitamin nanti baby besor.
Kita tengok apa pakar kata.

Banyak sangat fikir sampai fikir yang bukan bukan.
Kita makan suppliment atau makanan tambahan ni bukan sebab apa . Tapi sebab ni 



Hidup kita bukan selalu complete kan. 
Sekejap makan tu, sekejap tibai ini.Jadi , sebab itulah kita perlukan makanan tambahan. 
Tak semestinya makan berpuluh jenis suppliment. 1 pun memadai dah. 
Jangan sampai kita tak ambil langsung sebab TAKUT.






faktor kejayaan

Image
JARANG ORANG MELAYU NAK KELUAR DARI KEPOMPONG.
Antara sebabnya adalah: Amal konsep redha smile emoticon

Hari ni saya share sedikit tentang push factor: ================== Push faktor ada 2 jenis 1. Kuat
2. Tak kuat

 push faktor kuat
- ialah bermaksud, kita perlu sangat benda yang kita nak tu, dan jika kita tak dapat , kita akan dapat kesan lain yang agak memberi tekanan pada kita.
Cth: kebuluran atau kelaparan Nak sangat makan. Kalau tak dapat makanan, akan jadi gastrik, angin, sakit perut, gigil, tak boleh berfikir, dan lain2.
Contoh: hutang along
- kita nak sangat bayar, sebab setiap hari along tu datang bawak parang. Kita takut


push faktor tak kuat
- sesuatu yang kita nak , tapi kalau tak dapat pun tak apalah. Ada masa lagi.
Cth: hutang ptptn
- tak apa lah bayar lambat pun, black list pun x apa, bukannya saya nak travel pun. Ramai lagi tak bayar. Ok je punnnnn
Banyak lagi contoh lain ===================

Push faktor terbaik adalah yang kuat , iaitu yang memberi tekanan pada kita. Jika tak dapa…

bahaya sembelit

Image
da sesiapa disini menghadapi masalah sembelit...????
Berapa kali anda mengbuang air besar dlm sehari...???

Bahaya sembelit
tumbesaran kanak2 terbantut
merangsang kanser payudara
menyebabkan kanser usus besar
membawa maut kepada warga emas
meningkatkan risiko strok ketika proses memaksa membuang air besar

Risiko wanita menghadapi sembelit adalah 4 kali ganda berbanding lelaki . Sembelit akan meningkatkan risiko kanser payudara.

Cuci usus anda dgn herbalax shaklee

BUANG KOLESTROL

Image
Jaga tahap kolestrol kita

Kolestrol yg tinggi menyumbang kepada risikopenyakit jantung dan strokberbanding dengan individu yg mempunyai kandungan kolestrol yg optima.



Faktor- faktor penyebab kolestrol adalah melalui:


Pemakanan
Merokok
Minuman keras
Tekanan
Hati tidak sihat

Saya akan kenalkan anda dgn PHYTOCOL & OMEGA GUARD Shaklee membantu anda mencegah dan menurunkan tahap kolestrol dalam darah...

7 petua cepat bukaan pintu rahim

Image
hampir nak bersalin , maka banyak lah blog yang kita lawati =)
membaca kisah kisah pengalaman orang lain dan cari petua petua untuk diri sendiri.

saya pun macam tu juga.

ni ada saya simpulkan sedikit petua cepat bukaan pintu rahim



1. SELALU SELALU MANDI DAN BASAHKAN RAMBUT

ni petua orang tua tua. mungkin dengan basah, maka mudahkan pintu rahim terbuka . sebab tu kot ada waterbirth. hehe

jadi, rajin rajinkan lah mandi ya. tapi jangan mandi malam pulak ya



2. BANYAKKAN SUJUD
saya last last ni kadang kadang kena solat sambil duduk. tapi better duduk macam tahiyyat daripada duduk atas kerusi. sebab kita masih boleh buat sujud yang betul betul. sujud lama lama.

(kena buat ni nini weiii)


3. MENCANGKUNG
ni biasa buat masa cuci toilet. haha. so jangan malas malas cuci toilet. maka, tidak adalah mencangkung tanpa faedah ye tak =)


4. JALAN ITIK (DUCK WALKING)
buat la setakat mampu. jangan sampai kejung pulak. krem. hahaha


5. SENAMAN MENGANDUNG (MACAM KETUK KETAMPI TU )
ni saya ada tengok la dalam ti…

Kereta percuma shaklee

Image
Antara push factor saya sungguh sungguh buat shak adalah CAR BONUS.

Tentang keadaan kereta dulu saya tak nak sentuh sebab kereta itu terlalu banyak jasanya. Wdw tetap di dalam ingatan.

Saya berimpian untuk dapatkan kereta baru tanpa keluarkan duit sendiri. Dan ia ada dalam company shak--- ini.

Selepas saya faham apa itu car bonus, bagaimana bayaran dan apa syarat lepas , saya sungguh sungguh berusaha.

Dan april 2013 saja dapat car bonus. Tidak sampai setahun saya buat.

RM 1000 extra cash yang di beri. Kami plan ambil alza. Sebab ia lawa. Dan mpv. Bulanan kami bayar RM555 sebab kami ada letak downpayment. Lebihan duit itu ada saving dan bayar takaful anak anak. =)

Sekarang ni alza tu saya dah pass kepada Zaujah Ammar untuk dijaga.

Vellfire juga kami bayar guna car bonus shak---.
Mesti timbul soalan. Berapa sebenarnya bonus kereta yang shak--- bagi?

Jawapan saya

Tiads amaun tetap. =) usaha lebih dapat lebih. Dan ada yang cecah puluh puluh ribu bonus kereta sahaja =)

Dalam empayar saya ada be…