Posts

Showing posts from October, 2014

Tips kulit sihat

Image
Vitamin c ni kos nya 50 sen saja sebiji. Tu pun boleh berkira kira nak makan ke x.
Bila lama lama, kulit dh makin berusia, baru la nak dtg cuba cuba :)
Amalkan lah dari sekarang untuk kesan lebih panjang.
Barang bukan mahal pun. Tahan 6 bulan . Setahun 2x beli je :) 
Pergi makan di kedai, boleh order air teh o ais limau setiap hari kan. Apa salahnya melabur untuk kesihatan juga 

Caine's Arcade : kanak-kanak berinovasi

Image
Caine’s Arcade; Perjalanan Si Cilik Berusia 9 Tahun Mengumpul $260,000,, 

saksikan videonya di :

http://www.pakdi.net/caines-arcade-perjalanan-si-cilik-berusia-9-tahun-mengumpul-250000/


tengok apa si cilik ni buat? =)

HB LOW WAKTU MENGANDUNG

Image
Sebenarnya ramai yang kena benda ni.
Hb low during pregnancy.
Darah kita ada 3 jenis: - hemoglobin (sel darah merah) - sel darah putih - darah kuning (platelet)
Jika ada antara semua ni x seimbang, maka, kita tergolong dalam golongan yang ada blood disorder (masalah darah)
Jika low hemoglobin, mudah katanya, kita dikategorikan sebagai orang yang KURANG DARAH merah.
Jika cair darah, kita dikategorikan platelet count kita rendah.
Semua ini ada risiko kepada ibu dan baby sewaktu kehamilan.
Risiko baby kurang oksigen dan risiko pendarahan utk ibu baby sewaktu hamil atau selepas bersalin.
Saya sendiri pernah bleeding teruk, sebab saya ada talasemia carrier. Hb low dan darah cair.
Utk kandungan kedua , saya sudah konsisten ini. Alhamdulillah. Banyak perubahan .
Cubalah melabur. Insha allah berbaloi.

TIPS MUDAH HAMIL

Image
percubaan untuk mendapatkan zuriat sebenarnya memerlukan komitmen daripada kedua - dua pihak iaitu pihak suami dan isteri.
lama berkahwin tetapi belum dapat zuriat. ada cara untuk kita ketahui masalah yang kita hadapi iaitu bertemu dr untuk cek kseihatan menyeluruh. 
selepas kita tahu apa kekangan itu, kita cuba ikhtiar dengan cuba cadangan cadanagn yang kita nak mulakan. 
dan ikuti juga tips dibawah ini :











laskar pelangi filem terbaik

Image
saya tonton cerita ini waktu tahun 2009. masa tu saya kerja di usm pulau pinang. tengok dengan lelehan air mata.

film yang sangat membangunkan motivasi dalaman, bahawasanya, umat islam tidak perlu ada putus asa. buat semuanya sehabis baik. jadi orang yang benar benar punyai prinsip.

laskar pelangi. mmg mendorong ke arah jiwa kuat dan positif.

saya tika saat rasa sedih, saya akan tonton ini.


vitamin sintetik vs vitamin semulajadi

Image
hari ini, saya nak berkongsi tentang apa itu vitamin sintetik dan vitamin semulajadi.  dibawah saya dah kategorikan setiap jenisnya.
shaklee adalah vitamin semulajadi yang dibuat dengan menggunakan eksrak daripada bahan asli. 





dah baca? =)

ok, itulah perbezaan dia.

vitamin semulajadi ni mcm makan makanan sebenar, cuma dibuat dlm bentuk kompleks.
mcm kerepek pisang la. jelmaan daripada pisang

anak saya kurang suka makan pisang. tapi sangat suka kerepek pisang.

anak saya kurang suka makan ikan banyak banyak. tapi diorang suka makan OMEGA shaklee.

alhamdulillah khasiat nya dapat =)


rindu saat jumpa kekasih agung, Rasulullah

Image
Assalamualaikum
Sungguh... Saya sebak setiap kali tengok gambar ini :'(
Ya allah, x sangka, saya dapat ke sini. Angan angan dari dulu. 
Masuk ke raudhah, solay di raudhah. Amat sayuuu. Rasulullah di tepi kita waktu itu :(
Saya ke sana dengan mak, suami dan anak saya sorang (yg sorang lagi tinggal di rumah, aktif sikit dia)
Seronok di sini. Mcm x nak balik . Tenang sgt. 
In sha allah , moga dijemput lagi ke sana.


blogwalking

Image
blogging

saya mula blogging bermula tahun 2008. yang ajar buat blog saya ingat sampai sekarang. terlalu banyak jasa dia =) Dyana Su (aka DIDI)

saya mula blog dengan nama nininisrin.blogspot.com
kemudian saya buat bisnes clothdiapers, so saya buat blog clothdiapershoppe.blogspot.com
kemudian bisnes kopiah kait. dengan nama kopiahbenangkait.blogspot.com (masih beroperasi sehingga kini )
dan blog shaklee sharing http:www.bijaksihat.com (masih beroperasi sehingga kini )

saya seronok blogging. sebab kebanyakan info saya dapat dari blogging.
saya mulakan bisnes dulu juga bermula dengan saya blogwalking.
saya tahu apa itu dropship, consignment, affiliate dan lain lain..
dropship pertama saya buat adalah clothdiapers =) kemudian membawa kepada semua ⏲12:24 PMvia Web

seperti rama rama

Image
Seorang kanak2 sedang bermain dan terjumpa kepompong kupu2 di sebatang jalan yg rendah. Diambilnya kepompong tersebut dan slps diamati, ternyata ada sebuah lubang kecil pada kepompong itu. Dia terpegun melihat lubang itu kerana ada seekor kupu2 sedang berjuang utk keluar dari lubang kecil itu. selepas beberapa lama, kupu2 itu berhenti mencuba dan segala usahanya sia2.

Melihatkan keadaan itu, kanak2 itu merasa sgt kasihan dan bertindak utk membantu kupu2 tersebut keluar dr kepompong. dia pun mengambil gunting lalu menggunting 2 itu kepompong itu dengan tujuan memudahkan kupu2 itu keluar dan terbang bebas.

Apabila kepompong itu terbuka selepas digunting, kupu2 itu pun keluar dengan mudahnya. TETAPI, ia masih memiliki tubuh yg gembung dan kecil....Sayap2nya masih berkedut2... Kanak2 itu memerhatikan kupu2 itu dengan teliti dan berharap supaya sayap serangga itu dapat berkembang sehingga mampu membawa kupu2 itu terbang menuju bunga2 di taman. TETAPI, sekali lagi, harapan tinggal harapan...a…

kerusi tandas

Image
baru lepas baca blog
http://ladydyot.blogspot.com/2014/05/pengalaman-berpantang.html

cerita bab berpantang. saya memang suka baca bab berpantang ni..

paling best saya dapat info baru.

ada kerusi ni:


untuk kita yang ada tandas cangkung kan. memang kene beli 1 ni. spare letak kat rumah. mudah orang datang yang jenis x boleh guna tandas cangkung =)

tq pada blog tu. best jalan jalan kat blog ni =)

usaha untuk berjaya

Image
ni laptop istimewa saya 1 ketika dahulu.



saya berbisnes dengan menggunakan laptop ini, + 1 broadband yang sangat siput (sebab berebut line dengan studen poli) dan 1 henfon samsung bernilai rm100. yang boleh sms saja,

itu realiti saya waktu itu =). sehingga suami ku tersayang beli henfon galaxy y (masa tu rm560).

guna x lama. dah masuk mesin basuh kerjaan muhammad amir ikhwan =)

kembali lah kami kepada telefon lama .

sehingga saya naik supervisor, bonus pertama saya beli tab 7.

dan kemudian beli pc second hand rm400.

itu saja nature saya. tiada benda yang pelik pelik utk memulakan bisnes. jauh sekali modal . sebab saya bermula dengan 0 modal. =)

berbisnes seperti dropship.

shaklee. seronok berada disini =)


keperluan berpantang

Image
KOLEKSI BERPANTANG SAYA DULU =)

saya suka guna minyak herbanika nona roguy
bengkung beli yang amway
mandian herba
tungku tradsional (balut dengan daun daunan)
mandian tradisonal (akar inai, daun inai, daun serai wangi)

PALING PENTING, untuk yang makan ni, saya x makan jamu.

saya makan SHAKLEE . =)

best weiii =)

----------jom share macam mana anda semua berpantang dulu?=)
jom tinggalkan jejak
 ni untuk sejuk sejuk.haha. selipar tu kena ada. stokin jgn lupa =) 
 ni untuk luaran. 
 ni kena ada. sebab dalam pantang kalau anak kena kuning, susah nak tinggal susu kalau x ada nih. haruslah ada ya ibu ibu. 

taraaaa...ni yang saya makan la. bagi cergaissssssss.
Image

smal group touch

Saya akan ke terengganu 9 hingga 11 hb oktober.
Juga akan berjumpa dengan 7 orang yg bertuah utk small group touch.
Anda ingin bersama kami?

Membaca jambatan ilmu

Image
Masa bujang dulu suka ada buku sama sama. Pergi kemana mana pasti ada buku ku bawak bersama. Hasil training daripada usrah dulu dulu.
Sebulan paling sikit biar habis 3 buku.
Ni dah kawen dah ada anak, harus lebih kuat effort itu.
Lama kutinggal habit ini. 
Jom kawan kawan blogger. Mari kita membaca ;)

SKIM PERSARAAN SWASTA (PRS)

Image
Peluang nak dapat RM500 free. Syarat.  1) Umur bawah 30 tahun. 2) pelaburan minimum RM1000 dalam PRS.
apa lagi anak muda. Jangan lepaskan peluang.

Coaching

Image

Salam aidiladha

Image