TEKNIK BUAT BLOG

asssalamualaikum,

hari ini saya suka untuk berkongsi teknik buat blog.

blog simple pun ok dah as untuk sebaran ilmu kan =) yang penting ada . ye x?

ok, ikuti cerita di bawah


-------------------------------------------

1- creat new gmail address
jika dah ada gmail xpayah buat ni dah, terus lompatke step 4.



2. create nama emel


3. siap nama emel


4. klik create blog. ini boleh tengok di gmail tu, atau boleh masuk web ni
www.nininisrin.blogspot.com

klik create blog bahagian kanan tu.



5. masukkan pasword emel kita



6- klik new blog



7. result, tengok yang sendiri punya la ye. heheheheh


Cara meletakkan shout box

2. Kemudian sign up akaun baru anda
3. Ikuti langkah seperti yang diarahkan
4. Copy kod HTML
5. Kemudian buka laman dashboard anda
6. Klik pada add page element
7. Klik pada HTML
8. Kemudian paste HTML dalam kotak tersbut.
9. Save hasil anda.
10. Kemudian klik view dan lihatlah blog anda sudah mempunyai shout box.
Cara post artikel terbaru.

1. Layari www.blogger.com
2. Sign in dengan id anda
3. Kemudian klik new post pada blog anda.
4. Isikan kotak yang tersedia dengan artikel anda.
5. Kemudian tekan publish post.
6. Lihatlah artikel anda sudah tersiar.

Untuk Hiasan Lain anda boleh layari:

4. Hiasan lain : http://photobucket.com/
5. Map of visitor: http://feedjit.com/

selamat mencuba

Comments

Popular posts from this blog

7 petua cepat bukaan pintu rahim

AUTISM PART 3: Tips kontrol deria bunyi anak autism yang sensitif sangat.