pengalaman bersalin

SEKARANG NI MOOD MENUNGGU SECOND BABY. DUE NOVEMBER NANTI. TIBA2 TRINGAT KISAH BERSALIN SULUNG MAC 2011 =)

IKUTI KISAHKU..(HIHI,POYOSSS)

________________________________________________________________

18mac 2011....jam 4 pg.....Dr mintak aku puasa untuk di induce jam 7 nt.....malam tu, mata xmampu nk lelap...aku berjalan2 di dalm wad..sapu minyak selusuh dan beborak2 ngan kawan2 yang senasib.....jam 2 pg, br mata ini mampu ditutp.....
Henfon berbunyik.....call dari umi...umi pesan suh makan telur ayam kg yg dibekalkan tu....aku tunda untuk makan sebelum jam 4 pg...sb waktu tu mata ngantuk sgt2.....tgk jam, br 2.30 pg...
3.30, alarm henfon berbunyik.....masa yang sama, ada mesej masuk..mesej daripada suamiku sayang...”abang sudah ada di wad sayang”..

Aku bangkit dan persiapkan diri...jam 3.45, makan sahur...huhu....jam 4, mula berpuasa.....
4.30, aku dipanggil untuk pemeriksaan CTG..sampai terlelap dengan mesin ctg...lama sangat pemeriksaan tu...sedor2, dah pukul 6.50 pg...ishhh...nurse nurse.....subuh belum semayang lg nih...masa tu nurse datang, cabut wayar2 tu, dan aku pegi solat...sebelum g solat, ku capai enfon yng dr td x dijamah2....ada msej dr suamiku “abg boleh jumpa syg ke...”...aku x sempat nk reply lg...kena p solat subuh dulu..waktu dh nk abes....selesai solat subuh..bila aku keluar dr bilik solat, ku nampak suamiku disitu...aku rindu yg amat...aku masuk dalam wad dulu..nk chek samada dr dh nk buat induce @ belum....tgk2, dr belum dtg...aku keluar lg sekali nk jumpe suami dan umi.....borak dgn umi jgk ....tgh borak2 , Tibe2, ada dr lelaki dtg carik....hohoho...kena marah..sb waktu tu dh jam 7 lebih..dr nk chek sebelum induce..

Jam 7.45, dr chek, dan dr bagitaw aku xperlu di induce...”awak xpelru ubat induce, dah boleh masuk labor room..makan dulu, pastu jumpa suami, bawak baju2 anak dan masuk labor room.....”..
Dgn langkah gumbra aku mesej suamiku...”alhamdulillah, suamiku mengucapkan syukur”.......suamiku ty samada nk makan roti ke x...aku x mau..sb biskut dah ada..gaya macam nk g joging je rasenye sb makan biskut je..huhu.....ni la gaya org yang xde pengalaman bersalin lg...(jgn tiru ek)......sb sape2 yg nak bersalin kena ada byk tenaga....jgn makan biskut aje...huuuuuuuuuu
Siap makan, aku packing bj baby, dah siap, aku kuar p jumpa suami dan umi yang menunggu di luar...selesai jumpa, aku ke labor room...dngn perasaan yng xtaw ap2...macam td jgk la...gaya mcm org nk g joging...selamberrrr...huhu
Masuk labor room, disuruh baring kat katil....nurse ty dh buang air kecil ke belum...aku jawab dah...tp bila ingat2 balik, jam 4 pg td la buang air kecil...huu...

Nurse pasang lg mesin CTG tu....mesin yang menyesakkan dada....tp, benda tu penting sb nk tgk gerakan baby...memang xleh bergerak dh ler....tangan kene cucuk sb nk masuk air....
Sebenatr kemudian, dr perempuan dtg, bwk alat macam lidi sate....huuuu...”nk pecahkan ketuban awak ni, x sakit cume akan rase xselesa sket”....huuuuuuuu...ku relakan aje....fuyyooooooooo....memang xselesa....haihhhh...xmo iingat x mo ingattttt....huk3
Dah pecah, rase panas aje air keluar..........dah pecah dah....
Mula dari situla satu ceriata yg panjang tercatat dalam diari pertama bersalin ku....
Sakit cntraction bermula.....awal2 tu, lama2 sekali..aku boleh terlelap lagi waktu tu.....lama2 makin sekejap jarak masa tu...sakitnye xtaw nk kate laaa.....xtaw nk samakan ngan sakit ape......
8.30pg, 9.30, 10.30, 11.30, 12.30 – dah 4 jam disini, bukaan baru 3 cm....maca awal2 masuk td......dr chek setiap 2 jam....dalam ati...” emmm....mesti lama org tg aku......baby x mo kuar lg...jap lg abang nk g solat jumaat dah”...
1.30 ,2.30,3.30, 4.30, 5.30 – makin lunyai aku...nurse pelatih pun dah boring tgk aku kot....diorang yg tolog usap2 belakang....terima kasih yer....aku mintak air, memang diorang x kasih..nk buang air kecil pun kna guna paip..huuuu....mintak diorang bashkna tisu dan lap muka aku....rase sgt dahaga....

6.30, 7.30 – dr sesi pg dh pun balik, budak2 praktikal pun dh nk abes syif...tinggallah aku dgn misi2 labor room tu...aku dah x bape boleh tahan dah...dr masa tu ada 2 orng.....aku hanya ingat satu nama sahaja,,,dr shahrah..sorng lagi pun dr perempuan jgk..dr pakar, tp aku x ingat name dia....ada beberapa org lg dr praktikal....yang len sumer dh balik....
Waktu dah magrib..bukaan masih lagi 5 cm....dr shairah datang chek, aku mkin xtahan tersebut jgk “dr....operate je la dr....”....dr shairah pnadang....” sy x mintak awak ckp camtu, tp selalunye bila cakap camtu, itu la yang akan jadik”...aku terbayang mcam2...susah kena oprate, nt sape nk jg aku....umi x bape sihat...mmm....aku doa pd Allah, mohon dimudahkan.....
Masa tu aku mintak budak praktikal mesej umi.....suh doakan...mudah berrsalin...diorang xmau...last2, aku mintak jgk...dr kate skjp je boleh....umi masuk, dan aku lega sket....nk mintak suami plak, dr kate dh x boleh...tekanan darah aku dh len macam...katenye mgkin sb emosi....huuuu...

8.30 mlm,- dr kate dah bukak 8cm....dr bagi peluang lg sehingga kul 10...nk tgk bukak 10cm atau x....kalau x, kena operate...aku xtaw nk kate ape dh...jz berdoa...dan berdoa....
Lambatnye menunggu masa..setiap saat sgt lame....sakit xboleh nk tahan...aku mintak misi bg ubat tahan sakit, tp diorang xbg....xboleh dh katenye...dibekalkan oksigen kat hidung, dan sejenis tong gas besar utk aku sedut bile rase sakit dtg, tp dah x membantu...x jd dh....

10 mlm...dr shahirah dtg chek, katenye x bukak 10 cm....aku sgt down..sgt2....sekejap lepas tu, dr soang lg dtg chek....aku dh xbleh tahan, aku kate, td dr shairah dh chek...dr pakar tu kate, “sy nk tlg awak, sy xnk awak di oprate...nt sy tlg bukak hingga 10 cm...”
Aku pasrah sahaja...bia la apa yang akan berlaku...dr kate dia dh rase rmbut baby...aku tersedar..masih ada harapan untuk normal....dr mintak aku push kuat2....aku akan cuba..baby..umi cuba...baby kena tolak betol2.....
Aku dh xlarat.....dah xlarat sgt2......dr kate kepala dh nk keluar..jgn putuskan nyawa..terusakan smabng nafas....aku xmampu dh...xlarat dh.....dr kate, kena vakum......ok, dr tarik kepala anak aku...zuppp..keluar....dr letakkan atas perut aku.......aku macam xpercaya...ni anak aku....aku dah ada anak...”abang, kita dah ada baby..........ni mujahid kita abang”.....ku seakan ternampak wajah suamiku disitu......tersenyum melihat anaknya...
Jam 10.31 pm, (jumaat), 14 rabiul akhir.......lahirnya zriat pertama kami...... ahirnya seorang hamba Allah, bayi lelaki 3.45kg.....setelah bertarung 14 jam dalam labor room....seram kalau diingat kembali....tp, setelah lahirnye sekujur tubuh kecl itu, aku gembira....rase bersyukur yang tidak terhingga...walau nyawa hampir terpisah dar badan, Allah kurniakan kebahagiaan ini, menatap wajah itu...ku sayu...syahdu....

Dicelah2 kelesuan itu, Ku dengar sekejap jeritan kecil dari pemilik tubuh kecil itu...hilang segala sakit....bayi itu terpaksa di berikan bantuan oksigen kerana dikenalpasti kekurangan oksigen waktu itu....nrse kate, dia terpaksa di masukkan ke ICU sementara waktu....aku sempat mencium pipi anakku...”sayang anak umi.....nt umi jumpa sayang ye”...aku berbisik....

Setelah itu, dr jalankan tugasnya lagi...menyelesaikan segalanya.....setelaha selsesai, nurse mintak aku bangun untuk ditolak ke wad....tp....tibe2...
Aku hampir pengsan.....hampir2.....aku dah xsedarkan diri watu tu..xtaw ape yg teradi....tb2 aku terdengar org jerit2 ...aku tresedar..rupenye aku pengsan seketika...dr baringkan aku di katil balik..chek darah, ambik darah injek dan macam2...aku xtaw ape2 dh....dr kate tekanan darah turun menndadak....chek darah, hb hanya 7.4....seharian aku d labor room...

8.30 pg (19 mac), aku ditoalak ke wad terdekat...untuk dipantau dr.....dr kate hb aku turun banyak..kena masukkan darah..darah byk ilang...aku xde tenaga....
Seminggu aku di wad....ku rindu anak aku..sgt2 rindu..bila tgk kawan2 d wad ada baby d sebelah dia, aku teringat kt anak aku..cane dia..kena injek2....aku sedih...tp, suamiku kate, aku kena kuat..kuat macam dia, kuatb mcm baby kami....aku bisik pd diri, “baby perlukan awak nini”....”baby perlukan umi dia”...aku kena sihat.....

Hr ni aku perlu dimasukkan darah.....tp, bila dimasukkan darah aku demam...dgn cepat dr stopkan darah tu...aku jd teringat mcm2...
“Abang....doakan syg.......................................................................................................”

____________________ >>>>ADEIH,PENAT MENULIS (OPSS...MENAIP) NT SAMBUNG LG NAE =)

BTW, NI LA BUDAK KECIK TU =)



MUHAMMAD AMIR IKHWAN B ANAS RIZUAN (18 MAC 2011) KANGAR PERLIS

Comments

Popular posts from this blog

7 petua cepat bukaan pintu rahim

AUTISM PART 3: Tips kontrol deria bunyi anak autism yang sensitif sangat.