IKHWAN DAN BATUK

muhammad amir ikhwan, lahir 18 march 2011.sudah hampir genap 18 bulan umur dia skrg.cpt betul masa berlalu. sudah bakal bergelar abang pun dia.heheee (insya'allah, november nanti) .masa tu ikhwan 1 tahun 8 bulan, dh besar dah ..=)

ikhwan lahir dengan beratnya 3.45, fuhhh...besaaaar..maknye keshik aje. ihik3. alhamdulillah, normal dan sihat. cuma di awal kelahiran, dia kene admid nicu sebab paru2 ada jngkitan akibat terlalu lama dlm labor room (umi ikhwan amik masa 13 jam sehingga ikhwan selamat dilahirkan).

3 hari di nicu, ikhwan dipindhkan ke tempat baby yg joundis.masa tu ikhwan dah xda joundis, tp ikhwan xboleh duk bersama umi. umi masih x sihat sebab kehilangan terlalu banyak darah shingga hb ms tu 5.4 je. pucat habis mcm dh xde darah kt dlm badan.jd dr x bagi bangun n x bg bg susu kt ikhwan lg.takut effect kat umi. sedih sgt masa tu, sb selepas deliver hingga 3 hari, xleh jumpa ikhwan lg. sob sob sob.

oh ye,melalutlak saya.nak citer lain, hehee..

ikhwan ni membesar sgt cepat. dari 3.45, naik dan naik, smp bambammm sgt. =) dia payah demam walaupun kene inject, tp cepat dpt batuk.mgkin sb infection masa dia br lahir dulu kot. klu batuk , akan lama dn berkahak, smp dr pernah kata mungkin athma.tp sy rasa tak.

masa dia bawah 1year, memang xbg ubat apa2, sb ubat batuk x sesuai utk baby kecik. jd jz bg susu ibu n madu. tp pernah g klinik swasta , dr bg bg je ubat batuk.haishhhh...

ogos 2012, dia batuk lagi. seminggu seblum balik raya dia dh batuk2. sian pulak nk raya. saya start bg dia omega guard shaklee, sy lgsung x bg dia ubat apa2, madu pun x bg. jz consume omega. alhamdulillah,batuk dia hilang beransur2. xperlu bg ubat. alhamdulillah.

dan skrg, sy pun ambil omega utk prengancy 6month onwards =) moga anak yang bakal lahir ni, jadi anak yg soleh, mata rantai perjuangan umi dan abi =)

Comments

Popular posts from this blog

7 petua cepat bukaan pintu rahim

AUTISM PART 3: Tips kontrol deria bunyi anak autism yang sensitif sangat.