Posts

Showing posts from June, 2012

KANAK-KANAK KREATIF-KUMPUL$260,000 MASA UMURNYA 9TAHUN

Image
Caine Monroy cuma seorang kanak-kanak biasa. Dia membina permainan arked dari kadbod di kedai aksesori kereta ayahnya. Permainan arked tersebut adalah bisnes, dan bukan sekadar suka-suka. Hari bertukar minggu. Minggu bertukar bulan. Namun, 0 pelanggan. Satu hari datang seorang pelanggan bernama Nirvan Mullick juga pelanggan pertamanya mencuba permainan arked kadbod tersebut dan tertarik dengan kreativiti anak cilik ini. Dia merupakan seorang pembuat filem dan merancang untuk membangunkan bisnes Caine’s Arcade. Melalui video, Facebook dan Reddit, Caine’s Arcade menjadi viral dan bisnes meletup. Sehingga tarikh post ini ditulis Caine’s Arcade telah mengumpul lebih dari $206,000. Wow. Idea yang simple. Kos yang sangat rendah. Kreativiti yang tinggi. Sudah pasti, kehadiran Nirvan Mullick merupakan satu Tipping Point (istilah Malcolm Gladwell) atau the Dip (istilah Seth Godin).

Antara Salah Laku Anak dan Hukuman

Image
Antara Salah Laku Anak dan HukumanOn 18/06/2010, in Buku Saya Digital, by Abu Saif | 17,479 views | Print | Email | “Siapa pecahkan pinggan ini?” si ibu menjerit. Anak-anaknya yang berderet itu membatukan diri. Mustahil ada yang mahu mengaku. “Siapa buat? Kak Long? Angah? Siapa yang buat?” si ibu yang sedia letih itu melempiaskan amarahnya. Kak Long, Angah, Achik, semua mereka mendiamkan diri. Jantung masing-masing berdegup kencang. Ibu yang keletihan mencari pesalah, akhirnya mengambil jalan mudah. Ketiga-tiga anaknya dihukum. Mereka dicubit seorang demi seorang. “Yang bersalah tidak mengaku. Yang tahu siapa yang bersalah bersubahat tidak mahu memberitahu. Semua salah!” ibu cuba melogikkan tindakannya menghukum mereka bertiga. JERITAN BIASA Jeritan itu adalah jeritan yang biasa kita dengar di rumah. Mungkin rumah orang, mungkin rumah kita. Apabila berlaku sahaja sesuatu yang tidak kena, soalan yang spontan keluar, “siapa yang bersalah?” Soalan seperti ini melayangkan mesej yang jelas…

big library

Image
saya suka buku sejak zaman belajr lagi. sekolah menengah punya lah banyak buku.jika pergi mana-mana mall/mana-mana tempat yang ada tempat best pilih buku, mesti berjam-jam duk tilik buku. sehingga sekarang sy masih suka buku, namun situasi kadang-kadang membataskan peluang utk bercinta dengan buku seperti zaman bujang. maklumlah, ada anak kecil, 24jam pun terasa seprerti tidak mencukupi.

zaman era it sekarang ni pun, byk entry-entry menarik dalm internet yang sekdar di hujung jari. tekan saja dah dapat info, tapi bg sy, buku lagi bermakna.tak tahu kenapa.

setelah berkahwin,alhamdulilllah, Allah kurniakan suami yang juga pencinta buku. sangat mencintai bukunya. saya amat bertuah memilikinya =) semoga aliran darah pencinta buku ini mengalir ke dalam anak-anak kami.

niat sy utk ada mini library ssendiri. skrg sudah ada yang kecil, memandangkan rumah skrg masih disewa, namun, akan sy mulakan dari skrg =)

sapa setuju? angkat tangan...=)

MULAKANLAH

Image
pernahkah kita dengar,  kata-kata yang menyatakan Ada 3 kategori manusia :-


BERJAYA : Hari ini lebih baik daripada semalam 

TERPEDAYA : Hari ini sama seperti semalam 
CELAKA : Hari ini lebih teruk daripada semalam 
maka, tetapkanlah matlamat, dan berusahalah mencapai matlamat itu dan berdoalah kepad Allah agar dimudahkan jalan utk mencapainya. Yakinlah bahawa tiada istilah lewat dalam memulakan. 

seperti hadis ini Anas bin Malik r.a berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud

“Jika hari Kiamat datang dan di tangan seseorang dari kalian terdapat benih kurma, maka jika ia masih sempat menanamnya sebelum Kiamat tiba, tanamlah benih kurma itu.” (Riwayat Al-Bukhari & Ahmad)
1. Hadits ini mengajar kita erti komitmen dan nilai beramal utk  segala yg baik.
2. Kita hendaklah sentiasa berusaha melakukan kebaikan jika terdapat peluang, walau pun esok akan berlaku hari Kiamat.
3. Kita hendaklah beramal untuk kebaikan walaupun kita tahu bahawa kita tidak mungkin akan dapat mengecapi hasil…

KENAPA ESP HOT???

Image
Kenapa ESP ada dalam KEbANYAKAN SET???
Kerana PROTEIN adalah ASAS dan MAKANAN kepada sel.. Protein penting untuk PEMBENTUKAN dan PEMBAHARUAN SEL.. jadi bila sel SIHAT dan cukup ENERGY, PENYERAPAN nutrien adalah lebih OPTIMUM..

nak KURUS- ESP mengawal selera makan..

nak PUASA- ESP memberi rasa kenyang lebih lama..membekalkan tenaga sepanjang hari

nak TAMBAH SUSU IBU-ESP membantu mempercepatkan penghasilan susu

nak CANTIK- ESP menggebu, melicin dan menganjalkan kulit

nak SIHAT- ESP menyihatkan tubuh keseluruhannya..

kalau PREGNAN- ESP menguatkan rahim, untuk pembentukan otot baby

NAK PREGNAN- ESP memelihara dan memulihara rahim.. membekalkan tenaga

haiisshhhhh macam2 lagi lah... BEST KAN...


KREDIT TO: LYANA SHAKLEE

APABILA ANAK MEMINTA SESUATU

Image
Pernahkan anda mengalami hal ini..?

Anak anda Menangis tiada henti ketika meminta sesuatu?
Anak anda Melempar barang ketika keinginannya tidak terpenuhi?
Anak anda Berguling –guling di lantai sambil menangis ketika keinginannya tidak terpenuhi?
Atau mungkin merayu  minta simpati dan akhirnya anda tidak tega dan akhirnya memberikan apa yang anak anda mahu?

Jika YA, ini adalah artikel yang tepat untuk anda, jika TIDAK share ke orang lain yang pernah mengalaminya

Kenapa anak bersikap begitu? Anak sedang menguji ke-KONSISTENSI-an kita, apakah kita benar2 serius menolak permintaan dia.

Ketika dia misalnya minta barang di supermarket, dan anda bilang :TIDAK. Dia masih menangis.

Anda cuba tenangkan dan menerangkan ...namun, makin kuat anak menangis.
Anda cuba alihkan perhatian .....semakin kuaaat nangisnya

Akhirnya anda melihat ada banyak mata memandang anda, dan ada yang berbisik bisik...(kebetulan anda dengar) “ish, anak nanges trlolong-lolong, takkan dibiarkan saja?tak kesian ke?”

Daripada malu...an…

JANGAN LABEL ANAK NAKAL

Image
Berapa ramai ibu muda yang sering merungut anak mereka nakal. Cuba tanya diri kita mahu anak nakal dan sihat atau sakit dan tidak nakal. Henti label anak anak dgn " hyperactive" etc. Sebut yg baik. Jika anak nakal kemungkinan perlu perhatian terutama baru dapat adik baru. Berapa orang ibu muda bersyukur ada suami dan anak. Berapa ramai orang tiada jodoh lagi dan anak. Hentikan merungut dan bersyukur. Bila hilang nikmat baru nak menyesal dan depressed. Syukuri nikmat insyaAllah Allah kekalkan nikmaya. 

kredit : fb prof dr muhaya

MOTIVASI

Image
::Sentiasa sebut, Ilahi kau yang ku tuju, redha Mu yg ku cari, kurniakan padaku mencintai Mu dan mengenal diriMu ::Prof Dr Muhaya

LAGI KEGEMBIRAAN DENGAN SET B: SET MENYUSU SHAKLEE

Image
KITA JUGA MAMPU MENJADI SEPERTI MEREKA







APA ITU ZINK?

Image
Info
Zinc dikatakan bertanggungjawab serta terlibat di dalam melebihi 100 proses enzim badan. Enzim ialah kimia-kimia penting yang menjadikan asas kepada fungsi-fungsi tubuh badan. Enzim membantu mengawalselia (regulate) semua proses –proses biokimia badan. Umpamanya enzim berkerja dengan sel darah merah untuk memindahkan carbon dioxide dari tisu-tisu ke paru-paru, proses pengeluaran tenaga dan Synthesis Protein (pembinaan protein) dan metabolisma. Zinc sangat penting dari pertumbuhan sel sehingga ‘sex maturation’, membantu mengukuhkan system pertahanan badan dan membantu dalam deria rasa dan bau ( taste & smell)
Apabila system pertahanan kuat ia membantu mencegah batuk (colds), selsema(flu), sakit mata (conjunctivitis), rheumatoid arthritis, lupus (sejenis sakit kulit), fibromyalgia, sclerosis, AIDS...
Zinc juga memberi kesan terhadap berbagai hormon termasuklah hormone sex, hormone thyroid, kemandulan bagi lelaki dan perempuan, prostate, thyroid yang tidak aktif dan yang nyata z…

SET KESUBURAN/MENDAPAT ZURIAT

Image
Credit

Kisah ini bermula sekitar 3 bulan yang lepas...sahabat ummi ni (maaf, ummi tak leh bgtau nama atas permintaannya..)mengadu dengan ummi...Keinginan utk mengandung membuak2 dalam dirinya...Pelbagai usaha telah di lakukannya...Sebut je apa kaedah yang boleh menyebabkan hamil...Berurut sudah...pantang itulah...inilah...telan mcm2 ubat...dr yang pahit sampai ke kelat...semuanya sanggup di buat..Malahan, beribu duitnya habis membuat permanian beradas la...sperma di suntik semula ke dlm rahim dan mcm2 lagi...dan ada antara rawatan tu sgt2 menyakitkan...tapi, demi anak, beliau sanggup...Test dr doktor pakar mengatakan sahabat ummi ni tak ada sebarang masalah...si suami juga normal...malahan sperma yang di hasilkan juga sihat...so, apa masalahnya???

So, dalam keadaan ini, ummi katakan ada sesuatu yang mungkin Allah telah rancang dan pastinya ianya adalah yang terbaik...sahabat ummi ni sgt2 stress dan tertekan...hampir lupa...umurnya dah mencecah 30 an...dan telah berkahwin hampir 7 tahun …
Image
Akhir-akhir ini, pengeluaran kosmetik sangat hebat. terdapat bermacam-macam jenis dan jenama kosmetik di pasaran, bermula dengan harga yang murah, mampu milik sehinggalah kepada yang amat elit harganya. 
berita-berita di dada akhbar juga tidak kurang yang melaporkan ada beberapa syarikat kosmetik yang tidak bertanggungjawab yang mengeluarkan kosmetik yang mengandungi bahan terlarang. akibatnya, para penggunalah yang akan menanggung akibatnya seumur hidup. walaupun kita masih mampu untuk menuntut ganti rugi akibat daripada kesan itu, namun, tiada siapa yang boleh mengembalikan kembali aset kita yang sudah rosak. jadi, berfikir panjang sebelum bertindak.
produk mahal vs produk murah
kebiasaannya, di fikiran kita akan menyatakan bahawasanya produk murah adalah tidak elok dan produk mahal akan memberi kesan yang baik. Namun x semua produk adalah berciri begitu. jangan hanya kerana hanrganya yang mahal, kita merasa selamat dengannya. perlu dikaji terlebih dahulu sebelum meebuat keputusan …

cemas itu tidak sihat

MOTiVASI SiHAT: Jiwa yang tidak ceria & sentiasa dalam kecemasan akan memberi kesan kepada psikologi seseorang. Ia bakal mengundang 1001 macam penyakit yang tidak diundang.. Sabda Rasulullah SAW: " Barangsiapa banyak rasa cemasnya, maka tubuhnya akan sakit"

 *www.facebook.com/RawatanCaraIslam

cerita gembira pengguna set b

Image

SET B (set breastfeeding) : FULL PACK

Image
Penyusuan susu ibu semakin bertempat dihati seluruh ibu-ibu serta bakal ibu di seluruh dunia umumnya dan malaysia khususnya. Di hospital, klinik rakan bayi sudah lama diwujudkan atas inisiatif untuk menggalakkan lagi ibu-ibu untuk memberikan khasiat terbaik buat si manja mereka. Tahniah kepada yang berjaya, dan kepada yang masih belum melaksanakan , mungkin ada kekangan-kekangan yang terpaksa dilalui oleh ibu-ibu tersebut. Semoga segala yang berlaku itu dijadikan pedoman/teladan buat semua.

Shaklee set breasfeeding adalah suplement/makanan tambahan kepada ibu-ibu untuk membantu mereka menjalani perjalanan penyusuan mereka. Ia bukan untuk mengubati tetapi, sebagai milk booster dan sebagai pemberi tenaga kepada ibu-ibu kerana , penghasilan susu ibu adalah bergantung kepada taraf kesihatan/diaet pemakanan ibu-ibu yang akan mempengaruhi penghasilan susu. Mood/perasaan juga amat memainkan peranan yang penting dalam mencapai target pengumpulan susu terutamanya bagi ibu-ibu berkerjaya yang …

MENUJU RAMADHAN

Image
Sedar tak sedar kita sudah berada di akhir rejab. hari ini 14 jun 2012 bersamaan 24 rejab 1433h. dan tatkala rejab hampir melabuhkan tirainya Sy'bn bakal menyusul dan Ramadhan semakin menunjukkan wajahnya. persoalannya:
SUDAH BERSEDIAKAH KITA UNTUK BERTEMU RAMADHAN YANG MULIA?
sebagai isteri yang juga seorang ibu, pelbagai persoalan bermain di minda. terfikir, samaada telah melaksanakan tanggungjawab sebaiknya. tanggungjawab paling besar iaitu sebagai hamba kepada Yang Maha Agung. dengan keterbasan waktu yang kita punyai, dengan kesibukan harian yang mungkin menyekat segalanya, adakah tanggungjawab kepadaNya telah kita laksanakan sebaiknya? itu persoalan ditujukan kepada  diri sendiri yang semakin alpa dalam kesibukan dunia. 
MAKA:
disini, ingin sekali saya mengajak sahabt2, kawan2 blogger mahupun pelayar-pelayar maya,. marilah kita sama-sama berusaha untuk semakin menghampirkan diri kepadaNya dalam waktu yang masih tersisa. semoga impian / keinginan yang kita idamkan ini menjadi t…

SALAM PEMBUKAAN bijaksihat.blogspot.com

Image
Salam perkenalan kepada semua rakan-rakan blogger, pelayar-pelayar alam maya, pengembara-pengembara bertetingkap monitor dan semua yang sudah mengenali mahupun masih belum ditaarufi. segala yang bermula sudah tentunya bermatlamat bukan? dan disini matlamat saya dalam membina blog adalah untuk berkongsi maklumat-maklumat  terutamanya dalam penggunaan suplement untuk kesihatan, keibubapaan, serta menjaga dunia hijau.


Jadi, disini,ingin saya maklumkan:

Kepada sesiapa yang ingin menulis artikel dan ingin artikelnya disiarkan/di sharekan bersama, boleh add saya di emel nininisrin@gmail.com. sama-sama kita berkongsi maklumat.

dan juga kepada sesiapa rakan-rakan blogger yang berminat untuk di list kan blognya di blog ini, boleh juga emel sy, sy sgt mengalukan, semoga tautan kita bertambah erat dengan permulaan ini.

tidak bercadang untuk berceloteh panjang di awal perkenalan ini, hanya sekadar ingin mengucapkan salam perkenalan dari saya. semoga setiap entri yang akan hadir di blog ini berman…